a) Çevre kirliliğinin önlenmesi ve kontrolü ile ilgili mevzuatı hazırlamak, standart geliştirmek, ölçüm, tespit ve kalite ölçütlerini belirlemek; alıcı ortam özelliklerine göre çevre kirliliği yönünden görüş vermek.
b) Hava kalitesinin korunması, hava kirliliği, gürültü ve titreşimin azaltılması veya bertaraf edilmesi için hedef ve ilkeleri belirlemek; temiz hava eylem planları yapmak ve yaptırmak; konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışmalar yapmak, ölçüt ve standartları belirlemek.
c) Temiz üretim ve entegre kirlilik önleme çalışmalarına yönelik politika ve stratejileri belirlemek ve ilgili mevzuatı hazırlamak.
ç) Yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere, temiz enerji kullanımını teşvik etmek, yakıtların hava kirliliğine yol açmayacak şekilde kullanılabilmesi için hedef ve ölçütleri belirlemek.
d) Serbest bölgeler dâhil olmak üzere, ülke genelinde çevreye olumsuz etkileri olan atık ve kimyasallar ile hava kirliliği, gürültü ve titreşim ile ilgili ölçütleri belirlemek.
e) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile nükleer güvenlik konusunda işbirliği yapmak.
f) Etkili bir çevre yönetimi gerçekleştirmek, atık ve kimyasalların çevre ile uyumunu sağlamak üzere gerekli ekonomik araçları belirlemek ve bu konuda standartlar geliştirmek.
g) Motorlu kara taşıtlarının egzoz emisyonlarının kontrolü için idari, mali ve teknik usul ve esaslar ile standartları belirlemek.
ğ) (Değişik: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) Yeraltı ve yerüstü sularının, denizlerin ve toprağın korunması, kirliliğin önlenmesi veya bertaraf edilmesi maksadıyla kirletici unsurlar ile kirliliğin giderilmesi ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları tespit etmek ve uygulamayı sağlamak, acil müdahale planları yapmak ve yaptırmak, çevrenin korunması maksadıyla uygun teknolojileri belirlemek ve bu maksatla kurulacak tesislerin vasıflarını tespit etmek ve bu çerçevede gerekli tedbirleri almak ve aldırmak.
h) Atık ve kimyasalların yönetimine ilişkin hedef, politika ve ölçütleri belirlemek.
ı) (Değişik: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) Atıksu arıtma tesislerinin tasarım esaslarını ve kriterlerini Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte belirlemek, onay işlemlerini yürütmek.
i) Atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, arıtılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması konularında politika ve strateji belirlemek ve mevzuat oluşturmak.
j) (Değişik: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde atıkların taşınması ile tehlikeli atıkların taşınma lisanslarına ilişkin esasları belirlemek, uygulanmasını sağlamak, izlemek, atık ve kimyasallarla kirlenmiş alanların mevcut kirlilik durumlarını tespit etmek, çevre ve insan sağlığına yönelik risklere ve kirlenmiş alanların iyileştirilmesine ilişkin çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
k) Yasaklanacak ve kısıtlanacak yakıt, atık ve kimyasalların ve bunlar ile çevre kirliliğine yol açabilecek diğer maddelerin ithalat ve ihracatına ilişkin ölçütleri belirlemek, uygulanmasını sağlamak.
l) (Değişik: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) Ulusal çevre stratejisi ve eylem planlarını hazırlamak, yürütmek ve koordinasyonu sağlamak.
m) Küresel iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesi ile ilgili tedbirlerin alınmasına yönelik plan, politika ve stratejileri belirlemek amacıyla diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlamak.
n) (Ek: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) Mahalli çevre kurullarının çalışmalarını takip etmek ve yönlendirmek.
o) (Ek: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) Yerleşik alanlarda bina ve sair yapılarda görüntü kirliliğine yol açan uygulamaları önleyici tedbirler almak.
ö) Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası çalışmaları izlemek ve yürütmek.
p) Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
OSB VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ ÇALIŞMALARI
Gürültü kaynakları değişik yönlerden gruplandırılabilir. Seslerin doğuş biçimlerine göre havada ve katı ortamlarda doğan gürültüler, akustik yönden noktasal, çizgisel ve düzlemsel kaynaklardan yayılabilirler.
A. Seslerin doğuş biçimlerine göre gürültü kaynakları
Akustik kirlilik oluşturan gürültüler; kaynak ve alıcıların bir çevredeki konumuna ve yayılma yollarına bağlı olarak iki grupta incelebilir:
1. Yapı dışı gürültüler
Yapıların dışında yer alan kaynaklardan üretilen ve gerek yapı içindeki hacimleri ve gerekse de yapı dışındaki açık alanları kullanan kişileri etkileyen gürültülerdir. Bunlar da şu şekilde gruplandırılabilir:
• Ulaşım gürültüleri (Karayolu, denizyolu, demiryolu, uçak ve havaalanı gürültüleri)
• Endüstri gürültüleri (araç, gereç ve makineler ile işyerlerindeki çeşitli faaliyetlerden doğan gürültüler)
• Yapım (şantiye) gürültüleri (yol ve bina yapım işlerinin ve yapım makinelerinin gürültüleri)
• İnsan etkinliklerine ilişkin gürültüler (yüksek sesle konuşma, spor ve atış alanları, müzik sesleri vb)
• Eğlence ve ticari amaçlı gürültüler (açık hava sinemaları, eğlence yerleri, reklam ve propagandalar gibi)
2. Yapı içi gürültüler
Yapıların içinde yer alan kaynaklardan doğan seslerdir.
• Konuşma, yürüme ve yükseltilmiş müzik sesleri,
• Darbe ve eşya sürtünmeleri ile ev araçlarının gürültüleri
• Büro ve garaj gibi yapı içinde yer alan her türlü işyerinden gelen gürültüler
• Çeşitli makine ve donanımların gürültüleri (asansör, tesisat v.b.)
B. Akustik yönden gürültü kaynakları
1. Noktasal gürültü kaynakları
Gürültü kaynağı ile gürültüden etkilenen hassas durumdaki alıcı arasındaki mesafenin kaynağın en büyük boyutunun 2 katından büyük olduğu durumda değerlendirilen kaynak noktasal kaynak olarak ele alınmaktadır. (TS ISO 9613-2) Diğer bir deyişle, boyutları ürettiği sesin dalga boyundan çok büyük olan ve her yöne eşit olarak dağıtım yapan (küresel) kaynaklardır. Fiziksel açıdan sabit veya statik olabilirler. Bir yörede yer alan ve alıcılara yeterince uzak olan bir tek eğlence yeri bu gruba örnek verilebilir.
2. Çizgisel gürültü kaynakları
Birden fazla noktasal kaynağın aynı doğrultu üzerinde yan yana bulunması durumu ile oluşan kaynak çizgisel kaynak olarak ele alınmaktadır. Alıcının konumu, alıcı ile kaynak arasındaki mesafe ve kaynak uzunluğuna bağlı olarak işlek bir yol, yan yana yer alan ve aynı alıcıyı etkileyen çok sayıdaki eğlence yerleri bu gruba örnek verilebilir.
3. Alansal (düzlemsel) gürültü kaynakları
Bir düzlem üzerinde yer alan gürültü kaynakları alansal kaynak olarak ele alınmaktadır. Alıcı noktaya yakın olan bir eğlence yeri bu gruba örnek verilebilir.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ KONTROL ÇALIŞMASI
Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen denetimlerde; 508 kişiye gürültü kirliliğine neden olduğu için toplam 242.431 TL idari para cezası uygulanmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına, 29 Haziran 2006 tarih ve 2006/16 sayılı Genelge ile mücavir alan sınırları içinde yetki devri yapılmıştır. Müdürlüğümüzce, 2011 yılı içerisinde 87adet denetim ve şikayet değerlendirmesi yapılmıştır. 3 adet B sınıfı Gürültü Kontrol izin belgesi verildi. 6 adet iş yeri için Çevresel Gürültü seviye değerlendirme raporu hazırlanmıştır.17 adet iş yerine canlı müzik uygunluk yazısı verilmiştir
Avrupa Birliği ve Çevre Orman Bakanlığı tarafından ortaklaşa yapılan proje kapsamında Türkiye’de Gürültü Haritası yapılacak pilot iller belirlenmiş olup Gaziantep de pilot il olarak seçilmiş bu konudaki çalışmalar başlayacaktır. Gaziantep Üniversitesi tarafından Gaziantep iline ait gürültü haritası çalışması başlatılmış olup bu konuda Gaziantep üniversitesine gerekli teknik destek verilmektedir
EVSEL KATI ATIKLAR
|
2011 (ton)
|
Oluşan bitkisel toprak miktarı
|
211.717
|
Oluşan inşaat yıkıntı atığı miktarı
|
94.139
|
Oluşan hafriyat toprağı miktarı
|
2.136.978
|
Depolanan inşaat yıkıntı atığı miktarı
|
74.616
|
Depolanan hafriyat toprağı miktarı
|
517.849
|
Alt yapı ve park çalışmalarında kullanılan bitkisel toprak miktarı
|
211.717
|
Alt yapı ve park çalışmalarında kullanılan inşaat yıkıntı atığı miktarı
|
19.523
|
Alt yapı ve park çalışmalarında kullanılan hafriyat toprağı miktarı
|
1.619.129
|
Ambalaj atıklarından kaynaklanan kirliliğin önlenmesi, ambalaj atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi ve bu tür atıkların kaynağında diğer evsel atıklardan ayrı toplanması ve toplanan ambalaj atıklarının tekrar kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım yoluyla bertaraf edilecek miktarının azaltılması amacıyla Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24 Ağustos 2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Yönetmelikle ilimizdeki sanayi kuruluşlarından ambalaj üreticileri ile ambalajı piyasaya sürenler tespit edilerek yükümlülükleri bildirilmiştir.
Yine ilimizde, Ambalaj atıklarının geri kazanımını yapan firmalar tespit edilerek Lisansa müracaat etmeleri sağlanmıştır. İlimizde, Ambalaj atıklarının geri kazanımı alanında faaliyet gösteren lisanslı/geçici faaliyet belgeli 18 adet firma, Ambalaj atıklarının toplama-ayırma alanında faaliyet gösteren lisanslı/geçici faaliyet belgeli 7 adet firma bulunmaktadır.